NuffnangX

Thursday, July 29, 2010

Meh sini aku bagitau... Nak tau sangat kan?

Assalamualaikum,

I've been asked by someone, nape aku rajin bercerita kat blog. Well... Jawapan kepada soalan itu ada satu je. Sebab aku takde tempat nak bercerita. Itu je. Aku nak cerita kat siapa? My blog is the only place for me to express everything. Tho aku tak leh la nak cerita sampai 100%, tapi that's the only place. Aku takde adik bradik yg aku boleh share segala macam cerita. Aku teringin nak jadi macam Mama and Andak coz both of them are best friends dari dulu sampai la sekarang. Diorang share cerita, gossips and also problem. Aku takde adik bradik yg aku boleh naik taraf as bestfriend. Nak kata takde adik bradik perempuan, ada. I also have a sister inlaw. Tapi lain. Tak sama. Yes, aku ada my darling sister. Yang have unlimited access to my belongings segala tu. But she's 12 years younger dari aku kot. Takkan aku nak share segala masalah aku ngan dia? Takkan aku nak cerita pasal kerja ngan dia? Tak sesuai kot. Tho I'm Mama's only daughter, tapi aku tak boleh share segala cerita ngan dia. I can only share cerita pasal family-related and sikit2 pasal kerja ngan dia. The rest, no. Kawan2? Yes, aku share la jugak sikit2 ngan certain friends. Nak cerita ngan boyfriend? Boyfriend pun tak wujud. So, tell me, aku nak share cerita ngan siapa lagi? Blog je la kan?

Sparuh orang ber-blogging because of passion. Some of them because of money. However, it does not apply to me. The reason I blog adalah sebab aku nak cerita. Tu je. Aku cerita bukan sebab nak suruh orang berduyun2 datang blog aku. Ntah ada ntah tak pun visitor. Tapi aku tak kisah pun tu semua. Aku blog sesaje je. Rasa nak cerita, aku cerita. Kan? Dulu zaman takde blog, aku ada diary. Almost every year, aku beli diari baru. Rasanya my first diari masa aku darjah 6 kot. Aku guna sampai aku abis skolah menengah. And aku still simpan lagi that diary. At times aku baca balik satu2... :) To be honest, I prefer bercerita macam tu. Luahkan apa yg aku rasa be it yg sedih, happy or whatever pun, kat kertas. Sebab apa? Sebab sometimes, bila kita bercerita dengan manusia, respon yg kita dapat tu, macam... Errm... Takyah cakap la.

Pas tu, this particular person juga cakap, aku ni macam tak de keje lain. Rajin sangat sikit2 amek gambar. Cara orang tu cakap cam ni "rajin betul amik gambar. Takde keje ek?" Meh sini aku bagitau. Aku ada keje, cuma aku takde life! Hah, puas hati? Apa lagi aku nak buat? Time keje aku keje la. Lepas keje, aku balik. Jarang la ek aku nak hangout ngan kengkawan. Kengkadang je la aku lepak2 ngan kawan2. Yang "kadang2" tu pun Mama bising. Balik keje, aku singgah makan, then terus balik. Time kat rumah? Aku tinggal berdua je ngan mama kot. Ko ingat Mama nak ke layan aku? Baik dia tengok tv. Aku bukan ada laki yg aku nak kena layan. Aku bukannya ada anak2 yg aku nak kena tengok2kan. So, apa lagi aku nak buat? Main masak2? Weekend pulak, mmg time untuk family. Best kan life aku? People moved on. And aku? I don't. I'm not moving at all. Aku still di takuk lama. Kawan2 dah "upgrade", aku cam ni gak.

Hey! I'm not complaining. I'm explaining and trying to answer that particular person's question and statement. I love my family. My family is my life. Biarlah hidup aku tak "upgrade" pun. Biar. It's none of your business. My parents pun xde amek kisah nak tanya tu semua. So, why bother?

Sekian.

2 comments:

LaDy ^ TiNa said...

my dear darling....persetankan kepada yang mengajukan soalan itu. That is your life ikut suka hati badan ko nak buat apa asalkan ko happy dengan apa yang ko buat dan tak menyusahkan orang sudah kan...org yang tak celik IT mana tahu nak berblog2 macam kiter nih. They still having and holding the very typical malay minded, so sad but the truth of our own people. Maybe that person not lucky like us pasal kita ada cara yang tersendiri macam mana nak express our feelings. What u said is 100% correct not everyone will understand our problem when we tell them some of them just tend to be blind and deaf i guess. No worries dear am here always for you if you need to talk about your problem.

Siti Radz said...

Darling...

Sometimes... Bila kita upset, we do really hope there's someone yg boleh duduk diam2 and dengar apa yg kita nak lepaskan... Tapi... So far, aku tak jumpa lagi... :)