NuffnangX

Friday, June 01, 2012

Cambangang

Tengah browsing kat dashboard, baru terperasankan entry ygn tak berpublish ni.
Cerita lama. Tapi boleh la... Terbayang marahnya saya masa saya type entry ni.
 
*******************************************************************************

Skarang ni memang bz melampau. Tak tau lah nak cakap cam ne.
Kalau boleh nak sambung buat keje kat umah (which i did few times)
Tapi rasa macam melampau pulak sampai nak kene bawak balik rumah kan?

Tengah sibuk menyiapkan keje tu, tetiba teringat satu tuduhan tak berasas mengenai saya baru-baru ni. Menurut hamba Allah tersebut, saya ni dah kena "guna-guna" oleh Mr.2609 saya tu. Sebab saya terlalu obses kat Mr. 2609 saya. Saya percaya sangat kat Mr. 2609. Semua mengenai Mr. 2609 semuanya baik pada mata saya.  Apa je Mr. 2609 cakap, saya ikut. The moment saya dengar tu, saya gelak. Sebenarnya saya tak rasa nak gelak. Saya sebenarnya lebih kepada rasa nak tepuk je telinga kepala orang tersebut. Serious. Bak kata my Baby Sister - "Cambangang!". Hah tu la dia.

Like. "Kamon" la wei. You claimed yourself as city people. And those Kelantanese adalah orang yg "tak maju", "kampung", "kolot". And now, kau yg city people kononnya yg berfikiran cam tu???? Modern la sangat kan? Siap boleh fikir cam tu. Tak sangka, orang "bandar" percaya benda "guna-guna" segala bagai ni. Ke, sebab memang awak mengamalkan benda tu? Kalau cam tu, saya ni pun orang kampung la walaupun saya dilahirkan dan dibesarkan kat sekitar Selangor dan KL. Sebab saya tak percaya langsung kat benda² mengarut ni. Saya percaya kat Tuhan yang satu. No such thing as "guna-guna" eh. Ngok! Saya cerita kat Mr. 2609, and Mr. 2609 gelak. Siap cakap "budak tu memang stok nak kena cepuk agaknya. Pendek akal." Itu menunjukkan betapa "kuat"nya pegangan agama awak, wahai kawan!

Ok ok... Meh sini kita fikir ikut logik la k? Apa yang saya ada yang sampai dia nak "guna-guna"kan saya? Saya bukannya kaya raya. Saya lembik. Saya selalu je mengadu sakit itu ini. Saya ni tak sebijak Mr. 2609. Saya tak cantik. Dah la tak cantik, nak dikategorikan sebagai 'hot' memang jauh sangat la kan? Saya ni biasa² je. And yang paling penting, selama hidup saya dengan dia 10 tahun ni... Saya je yang bergantung kat dia. Dalam erti kata lain, saya yang perlukan dia dalam hidup saya. Bukan sebaliknya.  So apa relevannya dia nak guna²kan saya? Get it?

Nasihat saya, berfikiran positif la wahai kawan. Bersihkan hati tu. Jangan asyik nak condemn orang.
Kalau awak tu perfect, lain lah.

Fikir² kan dan selamat beramal :)

 

4 comments:

ctpayong said...

oh aloh...ni sah suka ngadap cereka seram, jadi terbawak-bawak ke alam realiti. bende ghaib ini mmg ada tapi tokseh nak obses...syirik.

Siti Radz said...

Itu kak... Pelik betul masih ada yg percaya benda2 camtu

jomsantaisekejap said...

sebak hok ni cerito lamo, kawe payoh sikik nok komen sebak doh jadi sejaroh..ahaksss
Anyway, kawe setuju sangat denga demo, bendo2 tu sumo hok cayo tu cayo ni ngarott sajo..hok penting, dunia realiti dan yang satu.
Berehhhhh.

Siti Radz said...

Uiks... Buke JSS oghe Johor ko? Kelah demo kechek Klate!