NuffnangX

Monday, April 15, 2013

Pop Kuiz

Ni cerita lama... Dah few months punya cerita kot. Ntah apasal tak publish. Since dah siap pun semua, publish je la kan...

*****************************

Tempat kejadian: Dalam kereta
Situasi: Siti Radz sibuk "ber-duet" ngan Maroon 5 or to be specific Adam Levine menyanyikan lagu One More Night, tetiba Encik 2609 telah meng-offkan radio. Sekian-terima-kasih.

Siti Radz: Nape awak off?
Mr. 2609: Saje
Siti Radz: Laaa... Org tengah syok2 nyanyi dia pegi off pulak!
Mr. 2609: Bukan main hafal kan?
Siti Radz: Ye laaaa....
Mr. 2609: Ok... Pop kuiz. Apa nama isteri nabi?
Siti Radz: *krik krik krik*.... Ada Aisyah... Pastu...
Mr. 2609: Tu je? Lagi?
Siti Radz: Ramai lagi. Tapi awak tanya "isteri".
Mr. 2609: Haih... Ada lagi...
Siti Radz: Siti Khadijah...
Mr. 2609: Lagi?
Siti Radz: Nabi ada ramai isteri... Mana saya nak ingat semua namaaaaa...
Mr. 2609: Sila cari...

Hahaha... Sebenarnya selalu je dia bagi pop-kuiz macam tu. Macam tu la kitorang. Dating... Dating gak.. Gurau.. Gurau gak... Gaduh... Gaduh gak. Tapi time solat, kena pegi solat. Time belajar... Belajar gak.. Ingat mengingatkan jugak. Tu belum campur ngan dia hantar ayat quran skali ngan terjemahan. Itu bergantung pada keadaan si Siti Radz la. Bila saya selalu je complain banyak sangat masalah, hah, ambik... Semua dia bagi.

Well, itu yang kita perlukan rite? Jangan nak duniawi sangat. Dan Alhamdulillah, saya ada dia untuk sentiasa mengingatkan saya yang selalu sangat leka. :)

Baiklah, untuk menjawab soalan pop kuiz tu, ini adalah jawapan kepada soalan yang diberikan:

1. Siti Khadijah binti Khuwailid.
Manusia pertama masuk Islam. Rasulullah tidak berpoligami semasa hayat Siti Khadijah. Berusia 40 tahun ketika berkahwin dengan Nabi. Wanita paling terhormat di kalangan kaumnya dari segi keturunan, kekayaan dan kepintaran. Meninggal tahun ketiga sebelum hijrah.


2. Saudah binti Zam’ah.
Wanita pertama dinikahi selepas kewafatan Siti Khadijah. Berusia 65 tahun ketika berkahwin dengan Nabi. Rasulullah meminangnya untuk menjaga anak-anak Rasulullah dengan Khadijah.


3. Aisyah binti Abu Bakar.
Satu-satunya isteri yang dikahwini semasa anak dara. Rasulullah mengahwininya bagi merapatkan lagi hubungan dengan Sayidina Abu Bakar. Berusia 9 tahun ketika berkahwin dengan Nabi. Wanita paling alim dalam pengetahuan agamanya.


4. Hafsah binti Umar.
Untuk merapatkan hubungan baik dengan bapanya, Sayidina Umar, dan memuliakan suaminya yang syahid dalam perang Uhud. Berusia 21 tahun ketika berkahwin dengan Nabi. Pandai menulis dan berbahasa.


5. Zainab binti Khuzaimah.
Rasulullah menikahinya demi memuliakan suaminya yang syahid dalam Perang Uhud. Berusia 29 tahun ketika berkahwin dengan Nabi. Beliau digelar ummu al-Masakin (ibu orang-orang miskin) kerana sikap penyayang dan kelembutannya terhadap mereka.


6. Ummu Salamah Hindun binti Abu Umayyah.
Berusia 34 tahun ketika berkahwin dengan Nabi bagi memecah tembok permusuhan dengan kabilah Bani Makhzun terhadap Islam dan memadamkan kebencian mereka. Wanita pertama hijrah ke Habsyah. Paras cantik dan akal pintar.


7. Zainab binti Jahsy.
Seorang yang sangat kuat beribadah, paling banyak bersedekah dan memuliakan orang miskin. Berusia 35 tahun ketika berkahwin dengan Nabi. Perkahwinan dengan Rasulullah adalah perintah langsung daripada Allah.


8. Juwairiyah binti Al-Harith.
Tawanan perang bani Mustalaq yang dibebaskan oleh Rasulullah dan kemudian dinikahi Baginda. Berusia 21 tahun ketika berkahwin dengan Nabi. Banyak berpuasa dan beribadat.


9. Safiyyah binti Huyai.
Pembebasan daripada tawanan perang. Berusia 17 tahun dan sudah menjanda ketika berkahwin dengan Nabi. Beliau bersifat lemah lembut dan bersikap benar.


10. Ummu Habibah Ramlah binti Abu Sufiyan.
Berusia 31 tahun ketika berkahwin dengan Nabi bagi memperbaiki hubungan dengan Abu Sufiyan. Berhijrah ke Habsyah bersama suaminya dan suaminya meninggal di sana. Nabi meminang beliau menerusi raja Najasyi.


11. Maimunah binti Al-Harith.
Berusia 25 tahun ketika berkahwin dengan Nabi bagi menyebarkan syiar Islam. Paling bertakwa dan bersungguh-sungguh menyambung silaturahim.


12. Mariah binti Syam’un.
Hadiah daripada Raja Muqawqis. Satu-satunya isteri yang mempunyai zuriat selepas Siti Khadijah.


Sumber: Google

No comments: