NuffnangX

Thursday, April 05, 2012

Bukan kepuasan yang saya cari :)

I've been asked.
"Best ke ada blog?"
"Apa kepuasan dapat dari blog?"
Yup. Again and again.
Camne nak cakap eh?

Rasanya dah ada few entries pasal benda ni.
Ini adalah antara yang saya sempat "korek".

"Best ke ada blog?"
Jawapan kepada soalan itu adalah:
BEST
Kalau tak best, tak mungkin saya setia dengan blog ni sampai ke hari ini.
FYI, blog ini sudah wujud sejak 2003.
Nak masuk 10 tahun pun.
Entry pertama boleh baca di SINI.

"Apa kepuasan dapat dari blog?"
Jawapan kepada soalan itu adalah:
Saya blog sebab saya suka.
Saya rasa saya tak kacau orang lain.
Bila kita buat something yang kita suka, mesti kita puas kan?
Saya bukanlah blogger tegar.
Takde la WAJIB nak update tiap² hari.
Saya update blog bila saya rasa ingin bercerita.
Bila ada benda² yg saya rasa patut untuk saya ingat di masa akan datang.
Itu la juga tujuan saya kan?
Blog ni umpama diari.
Yup saya tau. Diari sepatutnya untuk bacaan diri sendiri. Should be personal. 
Tak sepatutnya publish untuk orang ramai baca.
Soalan saya. Ramai ke yang baca?
Owh, dari blog ni jugaklah awak kenal saya dengan lebih detail kan?
Awak? Siapa? Awak lah. Yang tengah baca ni.
Sebab... Saya, yang anda kenal secara personal, depan-depan, most of the time akan senyum. Gedik-gedik. Ketawa-ketawa. Tapi melalui blog, baru tau ada cerita di sebalik setiap senyum saya. Kan?

Saya tau, kadang2 saya letak gambar² tempat yang saya pergi atau barang² yang saya beli.
Mesti ada yang kata saya berlagak. Nak menunjuk².
Well... Itu terpulanglah pada anda untuk mentafsir.
Saya tau, ada je yang macam berfikiran negatif kat saya.
Nak mengata saya la tu kan? :P
Takde niat walau sedikit pun untuk saya menunjuk² apatah lagi untuk berlagak.
Apalah sangat pun yang saya ada tu.
Barang² saya pun, berapa banyak sangatlah yang saya beli sendiri.
Semua pun orang hadiahkan... *Owh, bunyi macam berlagak pulak kan? Sorry :)
Dah namanya pun blog. Untuk saya ingat peristiwa yang berlaku dalam hidup saya.
Memang patutlah saya letak kat dalam blog ni.
Supaya saya ingat bila saya pergi sesuatu tempat atau bila saya dapat sesuatu benda tu.
Tak pernah la pulak saya letak berapa harga sesuatu barang atau berapa saya berhabis untuk setiap percutian saya.
Alah. Banyak mana la pun barang² atau cuti² saya tu.
So, tolonglah jangan fikir saya macam tu ye.

Saya tak pernah paksa siapa2 untuk singgah mahupun baca blog saya.
Kalau rasa tak suka dengan blog saya atau tak suka/meluat dengan cara saya bercerita, mesti tak de yang datang blog saya slalu kan?
Kan? Kan? Kan?

Dan melalui blog ini juga lah, saya jawab soalan awak tu.

Enough said.
Sekian.

3 comments:

kak ina kl said...

oh akak pun dah gi gak spa anjung jelita hari selasa lepas..bestkan

Siti Radz said...

Hehe...best kan kak? Lepas ni boleh la pegi slalu2... ;)

jomsantaisekejap said...

Terasa macam awk dok sebelah sy je bila baca entry ni...macam dok soal jawab pulak..ahaksss.
nice entry...keep blogging and i support awak daripada belakang. ye awak yang tengah baca entry ni..hahaha.
salam santai